Yrityksen perustaminen sekä siihen liittyvä rahoitus

Yrityksen perustaminen on monelle unelmien täyttymys; haave, jota on suunniteltu pitkään ja joka tuo tulevaisuuteen uutta näkökulmaa, vastuuta ja mahdollisuuksia. Kaikkiin unelmiin ei kuitenkaan aina saa rahoitusta, olivat ne sitten omasta mielestä kuinka realistisia tahansa. Itseasiassa yrityksen perustamiseen liittyvän rahoituksen saaminen on helppoa. Ja yrityksen rahoitus on se, mistä kaikki kannattaa aloittaa.

Oman yrityksen perustaminen

Miksi perustaa yritys?

Useimmiten syynä tähän on tietysti oman liikeidean toteuttaminen, tai mahdollisuus tarjota omaa palveluaan muille. Tietokone- tai mobiilisovellusten suunnittelija on saanut mielestään hyvän idean tuoda oma digituotteensa markkinoille, mutta työskentelemällä toisen yrityksen palveluksessa hän ei pääse toteuttamaan omaa osaamistaan ja toiveitaan tavalla, jolla haluaisi.

Toinen henkilö on pitkään haaveillut omasta kahvilasta, johon ihmiset voivat tulla tekemään töitä, tutustuen samalla muihin samanhenkisiin ihmisiin ja nauttimaan kahvilan antimista. Hänellä on selkeä ja vahva visio siitä, miltä hänen kahvilansa tulee näyttämään ja mitä siellä tarjoillaan. Nyt koronapandemian aikaan ja etätyön lisääntyessä kahvilan toteuttaminen on vahvistunut entisestään.

Kolmas henkilö haluaa päättää itse omista työtunneistaan ja olla täysin vastuussa omasta työnjäljestään, ilman taustalla hääräävää johtoporrasta. Hänen haaveenaan on toteuttaa yritysten markkinointia ja parantaa näiden hakukoneoptimointia. Hän haluaa itse määrätä oman työtahdin ja työajat, mutta ei etsinnöistä huolimatta ole löytänyt tähän sopivaa työnantajaa. Niinpä hän on päättänyt perustaa oman yrityksen tätä varten.

Yrityksen perustamiselle on jokaisella oma henkilökohtainen syynsä, mutta useimmiten sen taustalla on halu tarjota omaa osaamistaan, palveluaan tai tuotettaan ihmisille, mutta ei kuitenkaan toisen yrityksen kautta.

Yrityksen rahoitusvaihtoehdot ja avustukset

Uuden yrityksen perustaminen vaatii lähes aina jonkinlaisen rahoituksen. Vaihtoehtoina tähän on pankin tai Finnveran yrityslaina, joukkorahoitus tai oman jo kertyneen pääoman käyttö. On kuitenkin suositeltavaa pyytää asiaan ensin mielipide ammattilaiselta, jolla on kokemusta erilaisten yrittäjien kanssa toimimisesta ja jopa rahoittamisesta. Me Moment Financella kartoitamme aloittavan yrittäjän tilanteen, tulevaisuudenkuvat ja tarjoamme myös tarvittavan rahoituksen, jotta sinunkin ideasi, tuotteesi, sekä unelmasi saadaan kartalle.

Lue lisää aiheesta: Yrityksen rahoitusvaihtoehdo

Rahoituksen tarve alkuvaiheessa

Aloittavalle yrittäjälle ei välttämättä tule yritystä perustettaessa mieleen, mitä kaikkia kuluja liiketoiminnan pyörittämiseen sisältyy. Näihin liittyy kaikki kirjanpitokuluista vakuutuksiin, laskuttamiskuluista pankkipalveluihin, sekä mahdollisiin viranomaislupiin. Rahaa tarvitaan yllättävänkin suuriin markkinointikuluihin ja verkkosivujen rakentamiseen. Aloittavan yrityksen menoihin kuuluu myös perustamisilmoituksen käsittelykulut sekä tuoteinvestoinnit. Nämä saattavat jäädä uudelta yrittäjältä usein huomioimatta.

Otetaan tähän lyhyt esimerkki ensimmäisen kuuden kuukauden aikana maksettavista kuluista:

  • Yrityksen perustaminen: 60 tai 115 euroa, riippuen teetkö perustamisilmoituksen sähköisesti vai paperilomakkeella.
  • Kirjanpito: 600 euroa
  • Yrittäjän eläkevakuutus: 700 euroa
  • Pankkipalvelut: 120 euroa
  • Laskutuspalvelu: 200 euroa
  • Markkinointikulut: 0 – 10 000 euroa
  • Verkkosivut: 400 euroa
  • Tuoteinvestoinnit: 5000 euroa
  • Vuokra + sähkö: 3000-6000 euroa

Kokonaisuudessaan tällä esimerkkilaskelmalla kuuden kuukauden aikana maksettava summa maksimikuluina laskettuna on 23 080 euroa.

Kuten huomaat, yrityksen perustamiseen liittyy paljon kuluja, joita ei välttämättä tule ensimmäisenä huomioineeksi. Esimerkkinä tilavuokra, joka pääkaupunkiseudulla voi maksaa helposti tuhat euroa kuukaudessa ja siihen päälle lasketaan vielä sähkökustannukset. Unohtamatta tietenkään sekä omaa että alaistesi palkkoja ja niihin kuuluvia sivukuluja, kuten työeläkemaksuja ja erilaisia vakuutusmaksuja.

On ehdottoman tärkeää tehdä kululaskelma jo ennen kuin yritystä alkaa perustamaan. Tee siis alustavat laskelmat yrityksesi menoista jo hyvissä ajoin, jotta osaat varautua mahdollisiin muuttujiin ja yllättäviin tilanteisiin. Näihin kannattaa muutenkin varautua hakemalla rahoitusta noin 20% enemmän kuin kululaskelmat näyttävät. Huomioi myös, että useimmiten tulovirratkin alkavat yleensä kaksi kertaa myöhemmin kuin alunperin on oletettu.

Ota yhteyttä meille Moment Financeen, niin lähetämme tarvittaessa sinulle kululaskelmapohjan.

Vinkkejä yrityksen perustamiseen ja rahoitukseen liittyen

Tee yrityksellesi selkeä liiketoimintasuunnitelma. Mitä tuotetta tai palvelua myyt, ketkä ovat asiakkaitasi ja mistä heidät löydät ja mitkä ovat kilpailuetujasi? Mitä tarvitset tuotteesi tai palvelusi toteuttamiseen ja tarjoamiseen ja mitkä ovat näiden kustannukset?

Liiketoimintasuunnitelman avulla pystyt kartoittamaan yrityksesi mahdollisuuksia ja toimintaa, ennen kuin olet sen perustanut. Näin vältät useimmat sudenkuopat ilman, että menetät siinä suuria summia rahaa. Liiketoimintasuunnitelman tekeminen auttaa myös kertomaan, toimiiko liikeideasi kuinka hyvin käytännössä. Mikäli et saa yritystäsi pyörimään paperilla, on hyvä tarkastella suunnitelmaa uudelleen.

Mieti myös tarkkaan, mikä on yrityksellesi sopiva rahoitusmuoto, vai tarvitsetko sellaista ollenkaan. Useimmiten uutta yritystä perustettaessa yrittäjä ottaa yhteyttä Suomen valtion omistamaan Finnveraan, joka tarjoaa yrityksille lainaa 3-15 vuoden maksuajalla. Mikäli tarvitset lisärahoitusta, ota yhteyttä meihin. Tarvittaessa voimme tehdä sinulle myös rahoituslaskelman.

Ammattisijoittajien käyttö yrityksen perustamisvaiheessa voi ideana kuulostaa hyvältä, mutta sitä se ei aina kuitenkaan ole. Mikäli yrityksesi kulut on laskettu liian pieneksi ja voitot suureksi eikä tulos ole odotetulla tasolla, voivat sijoittajat heittää pyyhkeen kehään hyvinkin nopeasti. Sen sijaan sijoitusmuotoa on suositeltavaa käyttää vasta myöhemmässä vaiheessa, kun sinulla on esittää jo jonkinlaista dataa yrityksesi tuotoista ja kuluista.

Ei pidä jättää huomiotta lähettämiesi laskujen maksuaikoja ja maksujen mahdollisia viivästymisiä, sillä nämä ovat juurikin niitä yllättäviä tilanteita, joihin moni yrittäjä ei välttämättä tule kiinnittämään tarpeeksi huomiota. Laskujesi perinnästä sinun ei kuitenkaan tarvitse itse huolehtia, sillä se kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle ja me Moment Financella autamme yrittäjiä myös perintään liittyvissä asioissa. Näin voit itse keskittyä uuden yrityksesi rakentamiseen.

Lue lisää aiheesta: Perintä 

Mikäli sinulla on mitä tahansa yrityksen perustamiseen tai sen rahoittamiseen liittyen, älä epäröi ottaa yhteyttä meihin. Me Moment Financella tarjoamme joustoa yrittäjän arkeen.